Автоклиматици

Първата кола с Автоклиматик !!!


packard
ambasador
mercedes
zil

Автомобилните климатични системи са проектирани с цел да позволят на водача и пътниците да се чувстват по-комфортно по време на пътуванията си в горещините.
В съвременния свят близо 92 % от произвежданите автомобили са оборудвани с автомобилна климатична система. Но как се стигна до тук ?
Първият сериен автомобил, оборудван  с климатична система, е Packard 180 Formal, произведен от Packard motor car Company през 1939 г. Самият автомобил е публично изложен за първи път през ноември 1939 г. по време на четиридесетото автомобилно шоу в Чикаго. Автоклиматикът към автомобила бил по избор, и можел да се инсталира за допълнителните 274 $ (около 5000 $ през 2010 г. ).
По техен пример през 1941 г.  Cadillac пускат на пазара точно 300 автомобила, оборудвани с автоклиматик . Тези автомобилни климатични системи имали сериозни недостатъци. Освен факта, че не били особено ефективни и охлаждащият радиатор заемал цялото пространство в багажника, липсвал и прекъсвач на компресора. Напрактика, за да бъде включен ( изключен ) автоклиматикът, шофьорът трябва да изгаси автомобила, да слезе, да отвори капака и да закачи (откачи) задвижващия ремък. За съжаление, тази иновационна технология в автомобилната индустрия била значително забавена от случващата се по същото време Втора световна война.
Така се стига до 1954 г. , когато се появява Nash Ambasador,  производство на American motors corporation (AMC) с напълно интегрираната за отопление и охлаждане климатична система. Това е първата система за масовия пазар с контрол върху температурата и електромагнитния прекъсвач (съединителят) . Производителите от General Motors също прилагат тази технология на своите осем цилиндрови Pontiac и Chevrolet.
През 1966 г. американските коли, оборудвани с автоклиматици   достигат 3,5 милиона. По същото време  в цяла Европа са два пъти по-малко. Следват години на бързо развитие  и налагане на климатичните инсталации сред производителите. Що се отнася до европейските автомобили, първите серийно производство с климатична система се появяват едва в края на 60-те от заводите на мерцедес и опел. Разбира се, съществуват и единични случаи, като няколкото бронирани мерцедеси на  Адолф Хитлер –  модел G4W-131, производство 1939 г. и няколко броя руски парламентарни лимузини ЗИЛ-111-Д от 1950 г.

Свържете се с нас

За Контакти:

тел: 0899 507 464

тел: 0888 960 512

Email: serviz@hladilnici.info